Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009


Οι σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις στις οθόνες βελτιώνουν σημαντικά την απεικόνιση στις συσκευές ηλεκτρονικής ανάγνωσης, είτε πρόκειται για το ηλεκτρονικό μελάνι (e-ink) που χρησιμοποιεί το Kindle και το Sony Reader, είτε πρόκειται για οθόνες οργανικών LED, όπως αυτές που χρησιμοποιούν τα netbooks και τα έξυπνα τηλέφωνα. Στο άμεσο μέλλον μάλιστα, σύμφωνα με την Καθημερινή (16.09.2009), η τεχνολογία υπόσχεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την εμπειρία ανάγνωσης ενός e-bοok.
Οθόνες χαμηλού ενεργειακού κόστους και οθόνες e-paper, που μπορούν να διαβαστούν στο άμεσο ηλιακό φως, αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην αγορά μέσα στο 2010, από εταιρείες όπως η Prime View International και η Plastic Logic, όπως δήλωσε ο Νικ Κολάνερι, διευθυντής του Κέντρου Εύκαμπτων Οθονών στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα. «Αρχικά οι οθόνες αυτές θα είναι επίπεδες και δεν θα διαφέρουν σημαντικά από οθόνες σε συσκευές όπως το Kindle της Amazon», εξήγησε. «Καινούργια χαρακτηριστικά όμως, όπως η μηχανική ευκαμψία θα δώσει νέα ώθηση και νέες δημιουργίες από τους σχεδιαστές».
Πραγματικά εύκαμπτες οθόνες θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμες σε τρία με πέντε χρόνια, σύμφωνα με τον Κολάνερι. Οι e-readers θα μπορούσαν να γίνουν λεπτοί σαν ένα φύλλο χαρτιού και να περιέχουν χιλιάδες τίτλους βιβλίων, άρθρων περιοδικών και άλλο περιεχόμενο.
Η σύνδεση στο Ίντερνετ θα συμβαδίσει με την ανάπτυξη αυτών των συσκευών, δίνοντας στους καταναλωτές τη δυνατότητα να κατεβάζουν περιεχόμενο από οπουδήποτε με τη χρήση Wi-Fi ή δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Για την ακρίβεια, κάτι τέτοιο συμβαίνει ήδη. Το Kindle της Amazon συνδέεται ασύρματα με το ηλεκτρονικό κατάστημα της εταιρείας, όπου οι χρήστες αγοράζουν και κατεβάζουν e-books στη συσκευή τους μέσα σε λίγα λεπτά.

Πηγη: υπερκινητικός δάσκαλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου