Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

Το μέλλον είναι 3D και οικολογικό


Το μέλλον είναι τρισδιάστατο και οικολογικό. Ταινίες και παιχνίδια από το 2010 θα εμφανίζονται σε τρεις διαστάσεις, ακόμα και στα σπίτια μας, ενώ οι συσκευές που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια έρχονται στο προσκήνιο.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν τα μεγαθήρια της τεχνολογίας, παρουσιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης ΙFΑ, που για ακόμη μία χρονιά πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο.

«Το τρένο της τρισδιάστατης εικόνας έχει ξεκινήσει και σύντομα θα σταματήσει σε έναν σταθμό δίπλα σας» δήλωσε ο επικεφαλής της Sony, προσθέτοντας ότι το 2010 θα κυκλοφορήσουν τα πρώτα τρισδιάστατα παιχνίδια για το Ρlaystation 3, αλλά και η πρώτη τηλεόραση που θα μπορεί να αναπαράγει εικόνα σε τρεις διαστάσεις.

Οι πρώτες εντυπώσεις από όσα είδαμε στην έκθεση- στο περίπτερο της Sony - είναι σίγουρα θετικές, αν και η τεχνολογία αυτή φαίνεται ότι έχει ακόμη αρκετό δρόμο να διανύσει. Οι τρισδιάστατες ταινίες αλλά και τα βιντεοπαιχνίδια φέρνουν το κάτι παραπάνω στη διασκέδαση. Η ποιότητα της εικόνας είναι αρκετά καλή, η αίσθηση- ειδικά στα παιχνίδια- ξεφεύγει από τα καθιερωμένα και όταν με το καλό «στρώσει» η συνεργασία ανάμεσα στα Βlu-Ray και τις τηλεοράσεις δεν θα μπορούμε να επιστρέψουμε στο παρελθόν.

Προϋπόθεση βέβαια είναι να φορά κανείς τα ειδικά γυαλιά, όπως εξάλλου έχουμε συνηθίσει από τις παλιές, καλές εποχές του τρισδιάστατου κινηματογράφου.

Στο παιχνίδι της τρίτης διάστασης έχουν μπει και οι υπόλοιπες μεγάλες δυνάμεις του χώρου, γεγονός που εγγυάται ότι σύντομα οι συσκευές, οι ταινίες, αλλά και τα βιντεοπαιχνίδια θα κάνουν την εμφάνισή τους στο σαλόνι μας. Πέρα από τη Sony, η Ρhilips, η Samsung, η LG και η Ρanasonic έχουν αρχίσει να πειραματίζονται με την τεχνολογία, παρουσιάζοντας σχετικά προϊόντα στα περίπτερά τους. Μάλιστα, οι εταιρείες έχουν ξεκινήσει αγώνα δρόμου προκειμένου να τα ρίξουν στην αγορά τη χρονιά που έρχεται, ενώ το Μουντιάλ του 2010 θεωρείται ορόσημο για το λανσάρισμα της κατ΄ οίκον τρισδιάστατης εικόνας. Επίσης, το βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι Sky σχεδιάζει να παρέχει σύντομα τρισδιάστατο τηλεοπτικό πρόγραμμα μέσω δορυφόρου, ενώ τα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά στούντιο αρχίζουν να γυρίζουν ταινίες και εκπομπές στο νέο φορμά.

Η επανάσταση του 3D περνά όμως και από τον κινηματογράφο, όπου μάλιστα οι βελτιωμένες τεχνολογικές δυνατότητες επιτρέπουν την προβολή του «Αvatar» του James Cameron, της ταινίας που υπόσχεται να φέρει την τρισδιάστατη εμπειρία σε νέα επίπεδα και είχε την τιμητική της στην ΙFΑ. Όσοι πέρασαν από το περίπτερο της Ρanasonic είχαν τη δυνατότητα να δουν σκηνές από την ταινία, που αναμένεται στις αίθουσες τον Μάρτιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου