Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Tα βιβλιοπωλία του μέλλοντος


Ως χαρτόδετα κατόπιν παραγγελίας θα κυκλοφορούν και πάλι πολλά ψηφιακά βιβλία. Hewlett Packard και Amazon.com μπαίνουν μαζί στο χορό, μετά την ανακοίνωση ανάλογης συνεργασίας του Google με μια εταιρεία που ονομάζεται On Demand Books.

H Hewlett Packard ανακοίνωσε ότι θα εκδίδει χαρτόδετα βιβλία για 500.000 τίτλους που έχουν σκαναριστεί από την βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, κατόπιν παραγγελίας από το Amazon.com.

Νωρίτερα, το Σεπτέμβριο το Google είχε ανακοινώσει τη συμφωνία του με την εταιρεία On Demand Books. Με τη συμφωνία, η εταιρεία αυτή αποκτά πρόσβαση στη βάση ψηφιακών βιβλίων του Google που περιλαμβάνει δύο εκατομμύρια βιβλία του λεγόμενου public domain -παλιά βιβλία που δεν καλύπτονται πλέον από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και μπορεί να χρησιμοποιηθούν από τον καθένα χωρίς περιορισμό.

Η On Demand Books έχει κατασκευάσει έναν πρωτότυπο εκτυπωτή, την λεγόμενη Espresso Book Machine που μπορεί να τυπώσει με ταχύτητα 145 σελίδων το λεπτό («τυπώνει ένα βιβλίο στον χρόνο που φτιάχνεται ένα εσπρέσσο»), σε υψηλή ποιότητα, με κόστος ένα μόλις σεντ ανά σελίδα. Υπολογίζεται ότι κάθε ανατυπωμένο παλιό βιβλίο θα κοστίζει περίπου 8 δολάρια -Google και On Demand θα εισπράττουν από ένα δολάριο και ο βιβλιοπώλης 3 δολάρια, ενώ τα υπόλοιπα θα καλύπτουν τα έξοδα.

Εντούτοις, η ίδια η μηχανή είναι εξαιρετικά ακριβή -κοστίζει περί τα 100.000 δολάρια. Προς το παρόν, το αποκαλούμενο και «ATM βιβλίων» βρίσκεται εγκαταστημένο σε ελάχιστες μεγάλες αλλά εξαιρετικά σημαντικές βιβλιοθήκες στον Καναδά, στις ΗΠΑ (στο Αρχείο του Ίντερνετ, Internet Archive, σύντομα στη βιβλιοθήκη του Χάρβαρτ), τη Μεγάλη Βρετανία και την Αίγυπτο (στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας).

Πηγή: in/digital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου