Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Αχ... αυτές οι μπαταρίες

Βρίσκονται παντού, αλλά τις θυμόμαστε μόνο όταν μας εγκαταλείπουν. Πρέπει τότε να βρούμε έναν τρόπο να τις ξαναφορτίσουμε- και ακριβώς εκείνη τη στιγμή μας δίνουν στα νεύρα. Γιατί είναι αλήθεια ότι οι μπαταρίες υπακούουν σε μια «παλιομοδίτικη τεχνολογία», ενώ οι συμβουλές για το πώς μπορούμε να τελειοποιήσουμε τη χρήση τους είναι πολλές και συχνά αντιφατικές. Ορισμένοι πιστεύουν πως ο καλύτερος τρόπος είναι να τις φορτίζουμε όσο το δυνατόν συχνότερα. Άλλοι προειδοποιούν εναντίον των υπερβολικών φορτίσεων. Καλύτερα, λένε, να αφήνουμε κάθε τόσο τις μπαταρίες να αδειάζουν εντελώς.

Τι πρέπει να κάνουμε για να αυξήσουμε την ζωή τους;


1. Υπό ιδανικές συνθήκες, μία μπαταρία πρέπει να είναι πάντοτε φορτισμένη οπό 20% έως 80%(το ποσοστό αυτό μπορείτε να το δείτε ανα πάσα στιγμή κάτω δεξιά, κάνοντας κλικ στο εικονίδιο της μπαταρίας.

2. Μην αφήνετε το λάπτοπ να εξακολουθεί να φορτίζεται αφού έχει γεμίσει η μπαταρία. Μην αφήνετε όμως και να αδειάζει εντελώς.

3. Η ζέστη είναι θάνατος για τις μπαταρίες. Το καλύτερο είναι να φορτίζεται την μπαταρία όταν το λάπτοπ είναι σβηστό.

4. Όταν το λάπτοπ λειτουργεί και είναι στην πρίζα, να αφαιρείτε την μπαταρία του."Αν αφήνετε το λάπτοπ σας στην πρίζα ενώ η μπαταρία είναι πλήρως φορτισμένη, ο συνδυασμός είναι κακός για την μπαταρία σας"

5. Αν δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε μια μπαταρία για καιρό, είναι καλύτερα να την φορτίσετε στο 40% ώστε να μην αδειάσει εντελώς.

Ακόμη:

Οι ίδιες συμβουλές ισχύουν λίγο - πολύ και για τις μπαταρίες των κινητών, των φωτογραφικών μηχανών και των άλλων γκάτζετ. Αντίθετα αυτό δεν ισχύει, τουλάχιστον για τις σύχρονες μπαταρίες ιόντων λιθίου, είναι η ανάγκη να τις φορτίζουμε για 24 ώρες πριν από την πρώτη χρήση. Όπως δεν ισχύει και ότι ζουν περισσότερο, αν κάθε τόσο τις αφήνουμε να αδειάσουν εντελώς...

Πηγή: εφημερήδα τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου