Για ολόκληρες δεκαετίες, επιστήμονες προέβαιναν σε εξαντλητικές μετρήσεις του διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων θερμοκηπίου με σκοπό την εξακρίβωση των ετησίων ρυθμών αύξησης, καθώς και της περαιτέρω κατανόησης όσον αφορά το πώς η ανθρώπινη δραστηριότητα φέρνει μεταβολές στο κλίμα του πλανήτη.
Ωστόσο, ακόμα δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα όσον αφορά τη μετακίνηση των αερίων μαζών ανά την υδρόγειο, καθώς και το πόσο απορροφάται από τον ωκεανό ή τη χλωρίδα του πλανήτη.
Αν στο σύνολο αυτό ληφθεί υπόψιν και η έκταση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου λόγω ανθρώπινης δραστηριότητας, τότε γίνεται πλήρως αντιληπτή η πολυπλοκότητα του «γρίφου του άνθρακα».
Πόσο διοξείδιο του άνθρακα προστίθεται λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας;
Η έκταση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που προέρχονται από φυσικές διεργασίες είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι αυτών που προέρχονται από ανθρώπινες δραστηριότητες. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι, εν αντιθέσει με αυτό που εκπέμπεται «φυσικά» (το οποίο μπορεί να απορροφηθεί από την ίδια τη φύση), μεγάλο τμήμα του διοξειδίου που προέρχεται από τον Άνθρωπο βγαίνει εκτός αυτής της ισορροπίας, με αποτέλεσμα να παραμένει στην ατμόσφαιρα. Το σύνολο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που προέρχονται από ανθρώπινη δραστηριότητα ανέρχεται σε 30 δισεκατομμύρια τόνους, εκ των οποίων τα 7,5 δισεκατομμύρια απορροφώνται από τους ωκεανούς. Ωστόσο, είναι ακόμα άγνωστο πόσο απορροφάται από συγκεκριμένες περιοχές, όπως, για παράδειγμα, τη ζούγκλα του Αμαζονίου.
Πώς μετριέται το διοξείδιο του άνθρακα;
Μέσω ημερησίων δειγματοληψιών σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως το Μαούνα Λόα στη Χαβάη και το Κέηπ Γκριμ στην Τασμανία. Τα δείγματα αέρα συλλέγονται σε μικρά δοχεία και μετά περνούν από μηχανήματα υπερύθρων για να προσδιοριστεί η περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα, μία διαδικασία η οποία, αν και διαρκεί μόνο 30 λεπτά, είναι εξαιρετικά επίπονη. Πολύ πιο πολύπλοκη είναι η διαδικασία που απαιτείται για να προσδιοριστεί ποια ακριβώς είναι η συνεισφορά της καύσης ορυκτών καυσίμων στην αύξηση του διοξειδίου στην ατμόσφαιρα.
Ποιοι κάνουν τις μετρήσεις;
Πολλές υπηρεσίες, εκ των οποίων οι μεγαλύτερες είναι:
-Earth Systems Research Laboratory της NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration)
-Scripps CO2 Programme, του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Scripps στην Καλιφόρνια.
-World Meteorological Agency: Global Atmosphere Watch
-CSIRO Marine and Atmospheric Research Division (Αυστραλία)
-National Center for Atmospheric Research (Κολοράντο, ΗΠΑ)
-Carbon Dioxide Information Analysis Center, του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ.
Πηγή : Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου