Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

'Ο σειμός στην Χιλή

Σήμερα το πρωί κοντά στην πόλη της Κονσεπσιον στην κεντρική Χιλή έγεινε σείσμος (ο θεός να τον κάνει σεισμό δηλαδή αυτό το πράγμα) κλίμακας 8,8 βαθμών ρίχτερ. Η διάρκεια του ήταν περίπου 1 λεπτό με εστιακό βάθος τουλάχιστον 55 χλμ
Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Pais, τουλάχιστον 78 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ σημειώθηκαν εκτεταμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε τμήματα της πρωτεύουσας Σαντιάγο. Κλειστό και το διεθνές αεροδρόμιο.
Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες είναι εξαιρετικά περιορισμένες, με συνέπεια να είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το μέγεθος των καταστροφών.
Οι Αρχές κήρυξαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δύο περιοχές στην κεντρική Χιλή.
Δεκάδες μετασεισμοί σημειώνονται με τον ισχυρότερο που έχει προς το παρόν καταγραφεί να είναι της τάξης των 6,9 Ρίχτερ.
Ο κίνδυνος τσουνάμι
Λίγα λεπτά μετά τον ισχυρότατο σεισμό εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι που αφορούσε στη Χιλή, το Περού και τον Ισημερινό.
Λίγες ώρες αργότερα υποβαθμίστηκε ο κίνδυνος τουλάχιστον για τη Χιλή, το Περού, τον Ισημερινό, τον Παναμά, την Κόστα Ρίκα, την Κολομβία και την Ανταρκτική.
Αντίθετα, ο κίνδυνος παρέμεινε για τη Νήσο του Πάσχα, όπου προληπτικά εκκενώθηκαν περιοχές. Επίσης, αμερικανικές αρχές επέκτειναν την προειδοποίηση για τσουνάμι σε όλες τις χώρες του Ειρηνικού Ωκεανού, περιλαμβανομένης της Χαβάης.
Στο Σίδνεϊ, το αυστραλιανό κέντρο προειδοποίησης για τσουνάμι ανακοίνωσε ότι εκδόθηκε προειδοποίηση και για τις αυστραλιανές ακτές στον Ειρηνικό και επεσήμανε την πιθανότητα για επικίνδυνα κύματα, για ισχυρά ρεύματα στον ωκεανό και για πλημμύρες κατά μήκος της ακτής ανάμεσα στο Σίδνεϊ, καθώς και σε κοντινά νησιά.

Πηγή : in

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου