Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Σας παρακαλώ σταματήστε να προωθείτε αλυσιδωτά e-mails

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το θέμα, διαβάστε το παρακάτω κείμενο. Σας αφορά :
Τώρα θα σας εξηγήσω περισσότερα για το θέμα. Σίγουρα έχετε λάβει mail στα οποία υπάρχουν οι φράσεις:
Στείλε αυτό το e-mail σε όλους σου τους φίλους και η Microsoft θα το ανιχνεύσει και θα σου στείλει 1000 δολάρια στον λογαριασμό σου.
Στείλε αυτό το e-mail σε όλους σου τους φίλους για να έχεις καλή τύχη. Ένας που δεν το έστειλε, πέθανε μετά από 7 ημέρες.
Στείλε αυτό το e-mail σε όλους σου τους φίλους γιατί το παιδάκι μου πάσχει από καρκίνο. Η AOL για κάθε e-mail που στέλνεις εσύ και οι φίλοι σου θα δίνει 5 cents για τη θεραπεία του παιδιού.
Στείλε αυτό το e-mail σε όλους σου τους φίλους για να ενημερωθούν για τον νέο ιό που κατακλύζει το internet.
Στείλε αυτό το e-mail σε όλους σου τους φίλους. Οι πρώτοι 50 που θα το λάβουν, θα κερδίσουν ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια
Στείλε αυτό το email σε όλους σου τους φίλους γιατί θα πεθάνεις…
.και διάφορα άλλα τέτοια .Σε όλα αυτά υπάρχει η φράση «Στείλτε αυτό το e,ail σε όλες σας τις επαφές» και στο τέλος καταλήγει με κάτι θετικό
Όλοι οι χρήστες που λαμβάνουν τέτοια e-mails έχουν δύο επιλογές. Ή να τα αγνοήσουν ή να κάνουν αυτό που τους ζητάει το μήνυμα. Και επειδή συνήθως αυτό που ζητάει το μήνυμα είναι κάτι τόσο απλό, όσο το να πατήσουν 2 κουμπάκια, απλώς το κάνουν. Χωρίς να το σκεφτούν. Χωρίς να σκεφτούν καν ότι δεν είναι δυνατόν να έχει την παρά μικρή δόση αλήθειας.
Ας πούμε τώρα την αλήθεια
1] Δεν υπάρχει κανένα σύστημα εντοπισμού των e-mails σήμερα παγκοσμίως.
Όταν κάποιο e-mail ισχυρίζεται ότι η Χ εταιρία εντοπίζει τα e-mails που στέλνονται ή προωθούνται στο internet με σκοπό να σας αποδώσει χρήματα, δώρα ή να βοηθήσει για κάποιον κοινωφελή σκοπό, απλώς λέει ψέματα. Μάλιστα λέει τόσο τραγικά ψέματα που, εμείς που ασχολούμαστε με την πληροφορική, κρατάμε κάθε φορά τις κοιλιές μας από τα γέλια - όχι γι' αυτούς που τα γράφουν, αλλά γι' αυτούς που τα πιστεύουν. Εσάς δηλαδή. Μάθετε λοιπόν ότι είναι τεχνικώς αδύνατον (λόγω της φύσης του ίδιου του internet) να εντοπιστεί ο αριθμός αυτών των μηνυμάτων που στέλνει ο ένας στον άλλο. Απλώς δε γίνεται. Όχι από τις εταιρίες, ούτε καν από τις κυβερνήσεις, τον στρατό ή τους εξωγήινους. Δεν γίνεται. Σας κοροϊδεύουν. Ακόμη κι αν ένα τέτοιο σύστημα υπήρχε, ποιος αφελής πιστεύει ότι μια εταιρία θα το κοινοποιούσε τόσο απλά δημοσίως, χωρίς να της επιτεθεί το σύμπαν για παραβίαση προσωπικών δεδομένων; Σκεφθείτε το λίγο.
2] Κανείς δε σκορπάει τα χρήματά του στο internet.
Αλήθεια, σας πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι θα μπορούσατε να κερδίσετε έστω και 1 cent από τα μηνύματα που προωθείτε στους φίλους σας; Ακόμη κι αν κάποια από αυτά περιέχουν αναφορές ότι ο Μήτσος κέρδισε 1000 ευρώ και η Κούλα που δεν το πίστευε στην αρχή, έλαβε μια επιταγή με 783 ευρώ, αποσκοπούν απλώς στο να γίνουν πιο δελεαστικά και να σας πείσουν να πράξετε κι εσείς το ίδιο. Κανείς δεν έχει λάβει το παραμικρό ποτέ από αυτά τα e-mails και ούτε πρόκειται, σας διαβεβαιώνω γι' αυτό!!
Και τώρα να δούμε γιατί να το δημιουργεί κάποιος. Εμας μπορεί να μην μας ενδιαφέρει μα είναι μερικές εταιρίες που με αυτά τα email πλουτίζουν. Γιατί ; Αν δείτε στην αρχή αυτών των μηνυμάτων ότι περιέχουν ένα σωρό διευθύνσεις e-mail. Κάποια στιγμή αυτά τα email θα πέσουν σε κάποιες εταιρίες οι οποίες θα πάρουν τις διευθισνεις και θα στείλουν σε αυτές τα γνωστά μηνύματα spam,. διαφημιστικά μηνύματα πορνογραφικού περιεχομένου, αγοράς ναρκωτικών, διεγερτικών χαπιών, μηνύματα που περιέχουν ιούς (που σκοπό έχουν συνήθως να συλλέξουν ΟΛΕΣ τις διευθύνσεις e-mail από τα μηνύματά σας και να τις προωθήσουν πίσω στους spammers) και ένα σωρό άλλα τα οποία θα απορείτε είτε από ποιόν τα λάβατε είτε για το πού βρήκε τη διεύθυνσή σας και σας τα έστειλε. Πολύ απλά η e-mail διεύθυνσή σας που συλλέχθηκε από ένα τέτοιο αλυσιδωτό e-mail στο παρελθόν, πουλήθηκε μαζί με εκατοντάδες άλλες σε κάποια εταιρία που κάνει αυτή τη δουλειά: στέλνει διαφημιστικά e-mails. Όσο ανόητο κι αν σας ακούγεται, όταν τα διαφημιστικά e-mails σήμερα ξεπερνούν τα 83 δισεκατομμύρια ετησίως, ακόμη κι αν ένα πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού εξαπατάται από αυτά, ο τζίρος είναι σημαντικός. Για κάτι που δεν έχει κόστος (όπως τα e-mails) τα κέρδη είναι πραγματικά τεράστια, δε νομίζετε;
Αν λοιπόν θέλετε για κάποιο δικό σας λόγο να προωθείται τέτοια μηνύματα , απλώς σβηστέ τις άλλες διευθύνσεις…

1 σχόλιο:

  1. Παλιά έστελνα και εγώ chain mails μέχρι που το σταμάτησα όχι για κάποιο ιδιαίτερο λόγο απλά επειδή βαριόμουν . Μετά όμως κάτι άρχισα να το σκέφτομαι έτσι έψαξα και βρήκα αυτό. εμένα πρωσικά δεν μου είχαν στείλει πότε spam ακόμα και τώρα μα τώρα κατάλαβα από που βρίσκουν τις διευθύνσεις ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή